Blog

Cum s-a format Tărâmul Albastru

Cum s-a format Tărâmul Albastru

Geneza Tărâmului Albastru
Povestea apariţiei lumii noastre
Sinteză mai mult sau mai puţin ştiinţifică

Nimeni nu ar putea spune cu precizie când anume a luat fiinţă acest tărâm. Nimeni nu ar putea spune câte poveşti se vor ţese în jurul lui, ascunzându-i nucleul  asemenea unor foi subţiri şi translucide de ceapă, asemnea unor frunze cărnoase de varză, ori jupoanelor albe ale unei rochii de prinţesă§( vezi imaginea 1.1). De asemenea, nimeni nu poate spune cât va dăinui el.
               Tot ce se ştie este cum  a fost creat.
Timpul s-a oprit  în loc, într-o frumoasă  zi de vară, pentru a da voie unei secunde (cronicile spun că de culoare albastră) să se dilate după bunul plac şi să devină infinită.   Încremenirea timpului a fost necesară pentru ca un miracol să se producă în locul de întâlnire dintre  inima şi mintea cuiva care îşi dorea să experimenteze cum e să fii creator de lumi.


          
geneza

Asemenea unui balon de săpun – uşor, rotund şi diafan- miracolul a apărut de nicăieri, s-a intersectat cu  secunda albastră încremenită şi, impresionat de tunetele capricioase ale zilei de vară, a făcut POC! şi s-a spart în mii şi milioane de fragmente şi particule. Particulele toate, amestecate şi de-a valma, au plutit la început într-un mod destul de haotic, în spirale ameţitoare şi în vârtejuri greu de descris în cuvinte. Apoi, după ce secunda infinită şi albastră a redevenit o secundă obişnuită, scurtă  şi incoloră, ritmul de amestecare şi de plutire al particulelor a început să scadă şi, 2 câte 2, apoi 4 câte 4, câte 16, 36 …..şi aşa mai deaprte, au început să se organizeze în binecunoscutele elemente şi energii ce stau la baza oricărui univers (mare sau mic): pământ, apă, aer şi foc.

geneza 2
Aerul a luat forma unui vânt, nici puternic, nici slab, nici rece, nici cald, nici dinspre sud, nici dinspre vest, ci de peste tot şi a suflat ca o mângâiere asupra fărâmelor de pământ. Împrăştiate pe o suprafaţă potrivită ca dimensiune pentru o lume nouă, particulele de materie au aşteptat încremenite întâlnirea cu apa. Sub formă de stropi, ca cei de ploaie fină ori ca cei de rouă, apa a început să cadă, să picure, să curgă şi să se combine cu pământul….

Puteţi comanda cartea de poveşti Tărâmul Albastru aici

Fragment din Tărâmul Albastru – Raluca Ardelean
Ilustraţii – Ana Adam

 


§ Asemănarea lumilor care se conţin unele pe altele cu o ceapă, cu o varză sau cu jupoanele rochiei prinţeseşti, deşi total neacademică şi neştiinţifică, are rostul de a face vizibil ceva invizibil.