Blog

Incursiune în Regatul Toamnei

Incursiune în Regatul Toamnei

Toamna nu este doar un anotimp – adică o perioadă de timp care vine după vară şi e înaintea iernii. Toamna este un adevărat regat, un tărâm de poveste care abia aşteaptă să-l descoperi.
Cum poţi face asta?
Foarte simplu!
Întâi mergi împreună cu un prieten sau cu cineva din familie la o plimbare în natură.

Fii atent la tot ce este în jurul tău:

 •   Ce sunete auzi?
 •  Ce culori vezi?
 •  Ce arome şi mirosuri simţi?
 •   Cum e vremea, cerul, cum sunt oamenii de pe stradă?

Personaje

După această plimbare fă un popas într-o piaţă. Atinge şi miroase legumele şi fructele de pe tarabe! Fii din nou atent la ceea ce simţi!
Când revii acasă lasă-te inspirat de următoarele idei:

1. Alcătuieşte o listă de 8 cuvinte care denumesc legume şi fructe şi combină aceste cuvinte cu cuvintele din coloana de mai jos:
Rege
Regină
Conte
Contesă
Baron
Bufon
Bucătar
Prinţesă

Vei obţine o listă de personaje care aşteaptă să scrii câteva rânduri despre ele (cum arată, ce trăsături au, ce obiceiuri?)

De exemplu:

Bucătarul Morcov – este înalt, slab, are pielea portocalie şi părul verde. Poartă mereu o bonetă albă pe cap şi un şorţ cu un singur buzunar. În buzunar are mereu 7 boabe de piper, fiindcă crede că asta îl face special. Se teme de baronul Castravete şi ascunde un secret pe care nu îl spune nimănui, nici măcar celui mai bun prieten.

Castravetele

După ce ai descris personajele, foloseşte-le pentru a scrie o poveste!

Poţi folosi acest început:

“În Regatul Toamnei e mare forfotă: la curtea Regelui Dovleac se caută un nou bufon. Fiindca regele poate fi făcut cu greu să râdă, concurenţii au mari emoţii….”

2. Dacă ai terminat de scris povestea, apucă-te de desenat! Realizează portrete pentru personajele din poveste şi expune-le pentru familie şi prieteni! De asemenea poţi desena şi alte ilustraţii inspirate de povestea scrisă de tine. Dacă ai un frate sau o soră, ilustraţi fiecare povestea celuilalt, sau rugaţi-vă părinţii să deseneze ilustraţiile. Va fi o experienţă interesantă!

 Domnul Dovleac

3. Imaginează-ţi că eşti un bucătar vestit care ştie nişte reţete nemaipomenite de compoturi, gemuri şi murături. Aceste reţete pe care le ştii nu sunt din ingrediente obişnuite, ci din fenomene specifice toamnei şi din sentimente şi trăiri.

Pentru a obţine aceste reţete speciale, urmează paşii de mai jos:

Din camara sufletului

 1. Alcătuieşte o listă de cuvinte care denumesc fenomene ale toamnei şi elemente din natură potrivite cu acest anotimp.
 2. Combină aceste cuvinte cu următoarele denumiri de reţete: compot, gem, dulceaţă, murături.
 3. Pentru tipurile de preparate obţinute, inventează o reţetă cu următoarea structură:
 • Denumire (de ex. Compot de ceaţă argintie)
 • Ingrediente (de ex. ceaţă, sirop de ploaie, miere de nori)
 • Cantităţi şi unităţi de măsură (inventează cantităţi şi unităţi de măsură, precum: cât încape în buzunar, cât te lasă inima, un degetar)
 • Mod de preparare (sugestie: la modul de preparare începe cu modul în care se obţin ingredientele. Dacă îţi dai voie să fii creativ, vei obţine o adevărată poveste.)

La final, citeşte reţeta creată de tine celor din familia ta, prietenilor şi colegilor.

Iată şi un exemplu care te poate inspira!

Gem de bucurii cu sâmburi
(inventată de Andra)

         Ingrediente                                                      Cantităţi

praf  de vise de la licurici                                   o linguriţă

bucurii cu sâmburi                                              cât îţi încape în palmă

miere de orhidee de la albine                               nici multă, nici puţină

lumină de dimineaţă                                             cât un degetar

bucăţi de nori                                                     vreo 6-7                                      

raze de soare                                                       un mănunchi          

Pentru a obţine praful de vise trebuie să scrii o scrisoare licuricilor şi să îi rogi să ţi-l aducă în ziua în care pui gemul. Acest praf este valabil doar o zi! Bucuriile cu sâmburi se culeg dimineaţa, din copacul din faţa casei şi se pun la căldură 2 ore. Polenul de orhidee de la albine, bucăţile de nori şi lumina de dimineaţă se cumpără de la prăvălia ariciului Pogonici. Razele de soare se culeg proaspete, în ziua punerii compotului. După ce obţii toate ingredientele, chemi în ajutor 7 furnici, o broscuţă şi un iepuraş şi vă apucaţi de treabă. Furnicile vor cerne praful de vise, broscuţa va curăţa de coajă bucuriile şi le va scoate sâmburii, iar iepuraşul va face fiertura. Tu vei pune totul în borcane şi vei scrie etichetele.

Poftă bună!

După ce ai terminat se scris şi de desenat, trimite-ne reţeta, povestea sau desenul tău la adresa  briza@calatoriainimii.net . Spiriduşii din Tărâmul Albastru vor alege 10 dintre lucrările copiilor, iar noi le vom posta pe site pentru a fi văzute şi citite de cât mai multă lume.

Raluca
Ilustratii – Ana Adam