Blog

Piticul de hârtie plecat într-o frumoasă călătorie – un titlu fără poveste

Piticul de hârtie plecat într-o frumoasă călătorie – un titlu fără poveste

Ei bine, da! Acesta este un titlu care încă nu are o poveste. Titlul Povestea piticului de hârtie plecat într-o frumoasă călătorie  există deja, ca multe alte milioane de titluri, dar pentru el nu s-a scris încă povestea. De aceea poţi să o scrii chiar tu!
Aşa cum spune acest titlu, piticii sunt de foarte multe feluri, de piatră, de aer, de gelatină şi, aşa cum spune titlul de mai sus, de… hârtie. La fel e şi cu pădurile, care pot fi de ciocolată, de fum sau de porţelan (Nu cred să existe vreo pădure mai frumoasă decât cea de porţelan!). Nici râurile nu sunt doar de apă. Şi ele pot fi în mii şi mii de feluri, de la râuri de dantelă până la râuri de lumină, asta după cum îşi imaginează persoana care scrie o poveste.

Iar acea persoană poţi fi chiar tu!

Aşadar: pregăteşte-te de scris şi desenat o poveste pentru titlul:

 Povestea piticului de hârtie plecat într-o frumoasă călătorie

piticul (Small)

 Din ce am scris eu mai sus, ţi-ai dat seama că lumile despre care vorbesc sunt lumi imaginare, iar pentru a le crea nu e nevoie decât de imaginaţie (lăsată cât mai liberă) şi de curaj (pentru a combina cât mai original cuvintele).

În continuare am să îţi sugerez câţiva paşi ajutători pentru scrierea poveştii şi câteva jocuri cu cuvintele, care te pot inspira. Iată despre ce este vorba:

I         
Pasul 1
Alcătuieşte o listă de 10-12 cuvinte pe care doreşti să le foloseşti în povestea ta, cuvinte care crezi că au legătură cu titlul propus. Mă refer la cuvinte precum pădure, cărare, palat, pantof, munte, sat, uriaş, nasture ….
Pasul 2
După ce ai alcătuit lista de cuvinte pe care vrei să le foloseşti în poveste, alcătuieşte o altă listă de cuvinte care să denumească materialele şi substanţele din care sunt făcute lucrurile, alimentele, fenomenele (această listă de cuvinte poate fi mai lungă decât prima listă, ca să ai de unde alege)
Pasul 3
Aşează cuvintele din cele 2 liste în coloane paralele pe o foaie de hârtie şi uneşte cuvintele din prima listă cu cuvintele din a doua listă. Pune între cuvintele din cele 2 coloane cuvântul de legătură „de” sau „din” , ca în exemplul de mai jos (Atenţie! E doar un exemplu!)

  pădure                de                     piatră

  pantofi                                          lumină

  dimineaţă                                    miere

   cărare                                          aţă

piticii (Small)

Pasul 4

Combinând cuvintele din cele 2 coloane, poţi obţine mai multe feluri de pădure (de piatră, de lumină, de miere, etc). Alege combinaţia care îţi place cel mai mult. Procedează aşa cu toate cuvintele din listă.

Folosind expresiile astfel obţinute, lumea din povestea ta sigur va fi una cu totul şi cu totul specială! 

II

 Alcătuieşte o listă de personaje pe care vrei ca piticul din povestea ta să le întâlnească. Aceste personaje pot fi insecte (albină, fluture, libelulă), animale mici (şoricel, veveriţă, iepure) sau fiinţe imaginare (zână, spiriduş). Pentru a face ca aceste personaje să fie cât mai originale, precizează câte un detaliu pentru ele. De exemplu, buburuza care ştia răspunsul la orice întrebare, şoricelul cu joben, spiriduşul care nu vorbea, ci doar cânta.

buburuza 1 (Small)

III

 Alcătuieşte o listă de acţiuni pe care vrei ca piticul tău să le facă, întâmplări prin care vrei ca el să treacă. De exemplu:

- ajunge la un castel
- întâlneşte un personaj rău
- găseşte un obiect fermecat
- se rătăceşte
… şi lista poate fi luuuuungă de tot.

După ce ai făcut cei trei paşi, cred că ai adunat o grămadă mare de material pentru poveste şi ai deja un milion de idei despre cum va continua şi se va sfârşi lunga călătorie a piticului de hârtie. Aşa că, nu-ţi mai rămâne decât să te pui să scrii, apoi să ilustrezi povestea, printr-un desen sau un colaj!

Spor şi inspiraţie la scris şi desenat!

zana si albina (Small)

După ce ai scris povestea şi i-ai făcut ilustraţiile, ne-o poţi trimite pe adresa briza@calatoriainimii.net . În urma unei selecţii, poveştile copiilor vor fi afişate pe site, la secţiunea Creaţiile copiilor