Blog

Explorarea senzorială la copii

Explorarea senzorială la copii

           Bebelușul, deja din viața intrauterină, dar şi după momentul expulziei, respiră conștient şi se află într-o stare de Prezență Totală. Daca am avut ocazia să ne ținem copilul după naștere „piele la piele”, am putut simți bătăile inimii clare, conștiente, care parcă ne spuneau „oricând putem să ne întoarcem aici: La sursa creației care se află în inima noastră”.

Oricând, cu ajutorul respirației inimii ne putem „racorda” la lumea „nevăzută” a bebelușului. Conexiunea copil-părinte nu este unilaterală, ci este un tot unitar, cu dublu sens. Primul pas este să avem Încredere și Curaj  în noi și  în copilul nostru pentru a intra in Universul subtil, jucăuș al bebelușului, acceptând că experienţa este a lor şi a noastră în acelaşi timp, că nu doar ei învaţă de la noi, ci că şi noi învăţăm de la ei şi împreună cu ei. Împreună şi în acelaşi timp experimentăm trăiri, emoţii, senzaţii noi.

foto1. Andrada (Small)

Treptat, copilul pășeşte către lumea exterioară, pe care o descoperă cu ajutorul mirosului, văzului, gustului şi pipăitului.b Ce ar fi să mergem împreuna cu copilul nostru în această explorare a universului şi să redescoperim lumea odată cu ei? Ce ar fi să explorăm lumea cu ajutorul mirosului? Ori a gustului? Sau prin pipăit? Să ne reamintim cum e să te bucuri de descoperirea tuturor detaliilor realităţii prin experienţă, nu prin minte. Aşadar, să mirosim o floare ca și cum am face asta  prima dată! Poate chiar este pentru prima oară în acest fel… Să gustăm un măr ca şi cum am face asta pentru prima dată! Să pipăim catifeaua ca şi cum am face asta pentru prima dată! Să dansăm… printre culori,  să ne jucam pur și simplu cu diverse obiecte pentru a descoperi adevărate comori, dar cu mirarea, surpriza, bucuria  unui copil aflat în fața universului care se deschide înaintea lui. Toate acestea le vom experimenta în cadrul atelierului de Explorare Senzorială la copiii mici.

Modul în care interacționăm cu copilul nostru, felul în care îl mângâiem, muzica pe care o ascultă, experiențele gustative pe care i le oferim sunt definitorii pentru dezvoltarea lui. 

În cadrul acestui atelier  vom trece dincolo de  limitări, bariere ale minții, prejudecăți de tot felul și vom „învăța” să cunoaștem nevoile copilului prin intermediul Simțirii și a Jocului.

Toate exercițiile care le vom face în cadrul acestui atelier pentru dezvoltarea senzorială a copilului, puteți să le faceți  dupa aceea  și acasă  împreuna cu ei .

Ce vom face în cadrul acestui program?

-  vom învăța să respirăm conștient

-  vom explora cutiile cu minuni

- vom constui diverse obiecte

- vom mirosi și simți diverse elemente din  natură

- vom modela și picta

- vom experimenta și diferenția diverse gusturi (acru, sărat, amar, dulce)

- vom dansa, vom sări și ne vom învârti pe muzică

În cadrul acestor ateliere ne vom întalni o dată pe săptămană, în grupe de 6-8 copii

grupa 1-3 ani (joi, ora 17-17,40)

Atelierele Briza timpurie vor avea o durata de 40 de minute. Este esențială parcurgerea tuturor atelierelor. Înscrierea se va face la toate modulele. Vor putea participa copii cu varste cuprinse între 1 și 3 ani.

După fiecare modul vom avea o întâlnire cu părinții. Această întalnire va avea o durată de 1h şi este inclusă în costul celor 5 module.

Modulul I- Explorarea universul prin intermediul văzului

Lumea fascinantă a culorilor
- Crăiasa Zăpezii
- Scufița Roșie și prietenii/prietenele ei
- Grădina mea (2 ateliere)
- Norii plutitori
- Curcubeul personal (2 ateliere)
- Culoarea preferată

Modulul II- Explorarea universului prin intermediul auzului

- Dansul copilăriei (2 ateliere)
- Melodia mea (2 ateliere)

Modulul III- Explorarea universului prin intermediul gustului și a mirosului

-  Băița păpușei
-  Mirosul florilor și a naturii (2 ateliere)
-  Universul meu dulce (3 ateliere)

Modul IV- Explorarea universului prin intermediul simțului tactil

- Explorarea cutiilor cu minuni (2 ateliere)
- Tărâmul gheții (2 ateliere)
- Micuții/Micuțele gospodine (2 ateliere)
- Comoara din nisip
- Desenează-mă
- Creeam jucăria preferată (2 ateliere)

Modul  V (de integrare a modulelor I,II,III,IV,V)

-EU SUNT-  TOTUL! (2 ateliere)

 

Însoţitorul copiilor : Andrada

Foto articol Ana Adam

Formular de înscriere