Blog

Briza Timpurie

Briza Timpurie

Schimbările din cuplu după apariția copilului

Relația părinte nou-născut se referă la acea conexiune specială care se formează între mamă sau tată și nou-născutul lor. Această legătură îi face pe părinți să alerge în camera bebelușului în toiul nopții la cel mai mic suspin pe care îl aud. Uneori legătura aceasta apare imediat – părinții se îndrăgostesc de bebeluș din prima clipă în care își văd comoara. Alteori însă, construirea acestei relații cu nou-născutul dureaza mai mult. Uneori, durează săptămâni sau chiar luni până încep să simtă acestă conexiune.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cum apare această legătură magică?
Legătură aceasta se poate forma în mai multe moduri. Când vă priviți bebelușul, îi atingeți pielea, îl hrăniți și aveți grijă de el, construiți relația cu el. Legănându-l înainte de culcare sau răspunzându-i la ghionturile pe care vi le dădea încă din burtică, puneți bazele unei noi relații și îl ajutați să se simta mai bine.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pentru mine cel mai ușor a fost să stabilesc conexiunea cu fiica mea prin contactul piele la piele. Erau nopți întregi în care dormeam cu ea în brațe și Respiram Conștient. Ce este fabulos, este faptul că bebele simte pulsația respirației mamei/tatălui. Ea își racorda ritmurile propriei respirați într-un mod natural la ale mele. Iar legătura care se forma în acel moment între noi ducea la o liniștire atât a ei, cât și a mea. Poate ați citit ca foarte mulți psihologi recomandă ca bebelușii să nu fie ținuți prea mult în brațe, să nu doarmă în același pat cu părinții.  Sunt  psiholog de profesie și cu toate acestea am încălcat toate aceste norme care sunt indicate de psihologia clasică. Am făcut ce am simțit și ce mi-a ghidat inima în relația cu fiica mea.
Deși această legătură magică se poate produce imediat pentru unii părinți, alții se uită la micuțul pe care tocmai l-au adus  acasă de la maternitate și se întreabă: Cine mai e și omuletul acesta? Nu trebuie să vă  blamați dacă nu simțiți de la început o conexiune cu bebelușul. Acest proces durează ceva mai mult uneori. Pe măsură ce vă ocupați de bebe, puteți descoperi această legătură specială. Și se poate întâmpla să simțiți asta abia prima dată când bebelușul vă zâmbește cu toată gurița lui fără dinți.
Ce schimbări aduce aparția unui copil în relația de cuplu?
Toata lumea se așteaptă ca tânăra mamă să fie în culmea fericirii dupa nașterea unui copil. Bebelușul pe care l-a așteptat și dorit timp de nouă luni, uneori chiar cu mult timp înainte, este în sfârșit aici. Nașterea s-a petrecut cu bine, copilul e sănătos, totul este perfect. Și cu toate acestea, proaspăta mămică se simte anxioasă, tristă, nervoasă. În acest caz, psihologia vorbește despre depresia postpartum.
Posibili factori ai depresiei postpartum la femei ar fi:
- dezechilibrul hormonal;
- modificări corporale;
- adaptarea cu noul rol de mămică;
- neînțelegeri în cuplu, lipsa suportului din partea familiei.
Mărturia unei  cliente la două săptămani după ce a  născut: “Nu știu ce este cu mine. În loc să simt bucurie sunt asaltată de tot felul de gânduri negre. Mă ascund de multe ori în baie să plâng. Mă simt atât de deprimată și vinovată pentru tot. Știu că nu am niciun motiv să simt toate acestea. Dar asta simt. Sunt convinsă că sunt o mamă rea!”
Există o credinţă des întâlnită conform căreia depresia postpartum este o  experienţă prin care trec numai femeile. Cu toate acestea depresia postpartum poate afecta ambii părinţi.
Factori care ar putea determina depresia la tătici:
•    atitudinile faţă de statutul de tată şi faţă de masculinitate – bărbaţii tind să vorbească mai puţin despre sentimentele lor şi este important pentru ei să pară că fac faţa întregului proces;
•    schimbare în dinamica familiei – unii bărbaţi s-ar putea simţi excluşi de la rolul de părinte sau din relaţia cu partenera lor, fapt ce poate conduce la resentimente faţă de copil;
•    griji cu privire la responsabilităţile suplimentare, sarcinile financiare şi gestionarea stresului;
•    aşteptările neîmplinite în materie de sex în perioada postnatală timpurie;
•    sarcina, în special la început – aceasta pare a fi perioada cea mai stresantă pentru un bărbat în procesul de tranziţie la paternitate. Acest lucru ar putea fi cauzat de schimbările din corpul partenerei lor, cât de susţinut şi important se simte, îngrijorarea cu privire la schimbările iminente din viaţa lui, sentimentele de incertitudine cu privire la rolul său în îngrijirea partenerei;
•    lipsa posibilităţilor de relaţionare cu copilul până la naştere, spre deosebire de mame, care sunt conectate la bebeluş încă din timpul sarcinii.
Mărturii tătici:
„ De când s-a născut băiețelul meu, mă simt ca într-o cușcă. Singur izolat și nu știu cum să ies.”
„ Mă cert non stop cu soția mea, din momentul în care a nãscut. Mă înfurii foarte repede. Numai mă recunosc.”
„ De când s-a născut copilul am început să beau foarte mult. Când sunt beat uit  de toate mai ales de noile mele responsabilități de părinte. Simt că voi eșua în rolul de tată.”

Simptomele depresiei postpartum  la ambii părinți includ:
•    oboseală, dureri de cap şi dureri generale;
•    iritabilitate, anxietate şi furie;
•    pierderea libidoului;
•    modificări ale apetitului;
•    sentimente de copleşeală, de lipsă de control şi imposibilitate de a face faţă diverselor situații de viață.

Dragilor, ce este de fapt așa numita depresie postpartum? Depresia postpartum la fel ca și alte forme  ale depresiei,  este o modalitate de a trăi în trecut sau de a face proiecții în viitor. Este o putere extraordinară acordată minții. Este de fapt lipsa de a trăi în Acum, în Prezență.
     Probleme care apar în cuplu în urma apariței copilului/copiiilor:
Deterioarea relației de cuplu, sau mai exact schimbarea centrului de interes pe care proaspăta mămică îl distribuie acum cu preponderență față de bebeluș. Aceasta își  dedică timpul și afecțiunea copilului,  declanșând astfel în partener un amalgam de sentimente de inutilitate și frustrare. Mai mult decât atât, viața sexuală a cuplului se deteriorează semnificativ, partenera nesimțindu-se pregătită atât fizic, cât și psihic pentru reluarea vieții sexuale.
Oboseala survenită din puseele de plâns ale bebelușului pe parcursul nopții, noile atribuții pe care tatăl încearcă să le îndeplinească. Poate să conducă la resimțirea din partea tatălui a unor stări de nervozitate, panică, agitație.
Cu toate aceste  probleme care vă împiedică să vă simți pe voi și bebelușii voștri cu adevărat vom lucra la atelierele Briza Timpurie (0 ani). Le vom conștientiza și dizolva prin intermediul Respirației Inimii/Respirației Conștiente.

În continuare voi prezenta pe scurt ce vom face în cadrul atelierelor Briza Timpurie:
- veți conștientiza ce înseamnă pentru fiecare dintre voi rolul de părinte și ce schimbări, provocări aduce în viața de zi cu zi.
- veți învăța să respirați conștient (respirația conștientă în relația de cuplu  duce la o „întelegere” profundă a partenerului prin intermediul simțirii și în același timp duce la stabilirea unei conexiuni puternice părinte-copil).
- dansul inimii (vom dansa conduși de respirația inimii. Vă veți bucura de voi de partenerul vostru,  copiii voștri).

În cadrul acestor ateliere ne vom întâlni o dată pe săptămană, în grupe de 6-8 cupluri.
Program:
Miercuri ora 18-19,30.
Preț  module  (I – V) 200 lei/ familie.
Înscrierea se face la toate cele cinci module (10 ateliere).  Fiecare atelier va avea o durată de 90 de minute.
Descrierea celor cinci module:
Modulul I (părinți/copil, copii)
Prezentarea programului. Discuții, întrebări
Prezentarea respirației inimii/ respirației conștiente.O scurtă călătorie bazată pe Respirație Conștientă.

Modul  II (părinți)
Ce înseamnă de fapt depresia postpartum și modul în care este resimțită de către mamă/tată.
Călătorie în cuplu prin intermediul Respirației Inimii/Respirației Conștiente.

Modulul III (părinți)
Împărțirea sarcinilor în cuplu după apariția copilului/copiiilor.
Călătorie în cuplu prin intermediul Respirației Inimii/Respirației Conștiente.

Modulul IV (părinți)
Viața sexuală în cuplu după nașterea copilului.
Călătorie în cuplu prin intermediul Respirației Inimii/Respirației Conștiente.

Modulul V (părinți/copil, copii)
Dansul inimii (vom dansa conduși de respirația inimii. Vă veți bucura de voi, de partenerul vostru.
Călătoria Inimilor- vom călători cu ajutorul   Respirației Conștiente în cupluri (părinți/copil, copii).

Formular de înscriere Briza Timpurie

Insotitor : Andrada Toma

 

Discussion

  1. Elena Francisc  martie 12, 2015

    BRIZA Inimii mele