Blog

Lumea poveştilor. Insectele

Lumea poveştilor. Insectele

Cu toţii ştim (şi nu ne îndoim nicio clipă de asta) că lumea poveştilor este o lume cu totul aparte. Ea se aseamănă în multe privinţe cu lumea noastră, dar se şi deosebeşte într-o măsură la fel de mare.

În lumea poveştilor, pe lângă mulţimea de personaje care o populează şi participă la acţiune, există multe, multe, infinite de multe alte fiinţe care au rol de figuranţi sau pur şi simplu îşi văd de viaţa lor banală şi obişnuită, în timp ce eroii principali se luptă, se împacă, se rătăcesc, se îndrăgostesc, se transformă şi chiar mor. Aceste fiinţe nu ies niciodată în prim-plan, dar, desigur, acesta nu e un argument demn de luat în seamă pentru a spune că ele nu există. E ca şi cum noi, oamenii, am spune că nu există furnici, fluturi, păsări, câini şi elefanţi pe pământ, doar pentru că ei nu participa în mod direct în vieţile noastre de zi cu zi. Or ştim cu toţii că furnicile, fluturii, păsările, câinii şi elefanţii sunt elemente din decorul vieţilor noastre şi sunt parte din ţesătura realităţii. Uneori, aceste fiinţe au totuşi un rol în acţiune, dar cum o poveste nu le poate spune chiar pe toate (pentru ca ar risca foarte mult să devină o poveste plictisitoare), despre ele nu se aduce vorba, ori sunt trecute cu vederea. Şi asta nu cu rea intenţie!

 

beculici.2jpg (Small)

Aşadar, pentru că lumea poveştilor, cum bine se ştie, nu este doar una singură, ci există în atâtea feluri şi forme câţi oameni şi-o imaginează, vă propun să faceţi o călătorie în lumea poveştilor pe care v-o imaginaţi şi să fiţi atenţi la detalii. Nu la prinţi, nici la prinţese, nu la balauri, ori la vrăjitori, nici măcar la acţiunea în care ei sunt implicaţi! Vă invit să vă îndreptaţi atenţia către „lumea” poveştii, către elementele banale care o compun, ca să spun altfel, la decorul ei.

Cum e cerul acestei lumi? Ce nori sunt presăraţi pe el?

Cum sunt plantele? Dar copacii?

Ce păsări o populează? Ce animale?

Cum sunt casele? Podurile? Apele şi munţii?

Pentru început vă propun domeniul vast şi generos al insectelor! Cu siguranţă că în lumea poveştilor nici furnicile nu sunt atât de harnice ca la noi pe pământ, nici albinele probabil că nu înţeapă şi, e posibil, ca ţânţarii să facă miere. La fel de posibil este ca în lumile de poveste ale unora dintre noi să existe specii cum nu s-au mai văzut, despre care, totuşi, se pot aduce dovezi că există.

IMG (Small)

Ce fel de dovezi? Un desen şi nişte rânduri în care să fie descrise.

Aşadar, inventaţi specii de insecte din lumile voastre de poveste, redaţi-le prin desen sau prin alte tehnici şi scrieţi despre ele câteva cuvinte (ce mănâncă, ce rol au în poveste, cât trăiesc, ce fac toată ziua – şi alte lucruri pe care le consideraţi importante şi interesante).

zumzar (Small)

Ca să vă arăt că într-adevăr în lumea poveştilor există insecte cum pe pământ nu ai să vezi, iată imagini cu cele întâlnite de mine în incursiunile pe care le-am făcut pe Tărâmul Albastru (lumea poveştilor pe care am creat-o eu).

gandulac (Small)

Aştept cu nerăbdare să văd insectele pe care le veţi descoperi în propriile lumi de poveşti.
Ne puteţi trimite ilustraţiile la adresa  briza@calatoriainimii.net

Raluca