Blog

Briza- Jurnalul primei tabere

Briza- Jurnalul primei tabere

Pentru prima dată, în vara aceasta, Briza a fost simţită pe Platoul Luncanilor şi, timp de câteva zile, pe Dealul Zmeului şi pe Colina Lunii au putut fi recunoscute semnele ei: glasuri de copii, cântece, râsete, jocuri, veselie. Între 6 şi 10 august, la Luncani, s-a desfăşurat prima Tabără Briza, iar despre asta sunt multe de povestit!

Începutul:

Deşi se obişnuieşte ca marele foc să se aprindă în ultima seară de tabără pentru a marca finalul ei, noi am ales să facem cu totul altfel şi să deschidem seria zilelor şi a serilor pe care urma să le petrecem împreună, printr-un cerc în jurul focului. Ba mai mult decât atât, ne-am adunat în jurul flăcărilor jucăuşe în fiecare dintre serile petrecute împreună, nu de alta, dar focul are o putere magică de a face poveştile să se nască şi să plutească în jurul lui.

IMG_1760 (Small)

Aşadar, ne-am adunat cu toţii în jurul focului şi am format un cerc de oameni mici şi oameni mari care aveau să petreacă zile magice, de neuitat, printre mesteceni şi tufe de ferigă, alături de nenumăratele neamuri de insecte, animale şi păsări, învăluiţi de cele mai spectaculoase ceruri cu putinţă şi mângâiaţi de văratice ploi.

Ziua întâi – Pământul
Învaţă de la piatră …

Nicăieri altundeva nu se poate observa mai bine armonia dintre cele patru elemente, decât în mijlocul naturii şi, pentru că totul pe lumea asta este alcătuit din combinarea de pământ – apă – aer şi foc, ne-am propus ca în zilele de tabără să observăm şi să ne jucăm cu aceste elemente. Astfel, copiii au devenit, pe rând, exploratori, inventatori ori magicieni şi au privit lumea din jur aşa cum n-o mai făcuseră: ca şi cum n-au mai văzut-o niciodată. Cum se face asta? Plin de curiozitate!

IMG_1628 (Small)

 Dacă acum ai aterizat pe Pământ, lucru care te impresionează de la început este chiar … pământul, un material pe care-l poţi percepe cu toate simţurile şi despre care poţi formula nenumărate înţelesuri. Frământat şi modelat în palmă, mirosit, privit şi chiar gustat, pământul ne spune multe:

-         e moale
-         e umed sau uscat
-         e maroniu, arămiu, albicios, gălbui
-         e maleabil
-         e stabil
-         e puternic
-         armonios

Am luat cu toţii în palme grămăjoare de pământ, le-am frământat şi modelat după bunul plac,iar la final, cu ochii închişi, fiecare copil şi-a modelat inima.

IMG_1565 (Small)

Între corpul planetei pe care ne aflăm şi propriile corpuri nu exista nicio diferenţă, şi toate atributele pământului enumerate de copii au fost găsite şi ca atribute ale propriilor corpuri. Corpurile noastre sunt moi şi puternice în acelaşi timp, maleabile şi flexibile, stabile, armonioase, frumoase şi au diferite culori şi nuanţe.
La fel ca pământul şi lutul, corpurile noastre pot fi modelate, iar un joc foarte agreat de copii a fost Statuile, un joc în care ei au fost pe rând grămăjoare de pământ şi artişti ce transformau pământul în opere de artă.

 IMG_1587 (Small) IMG_1577 (Small)

În forma lui cea mai dură, pământul devine piatră, iar de la forma ei cea mai mică şi nesemnificativă, până la impozantul şi impunătorul munte, am avut multe de învăţat. Şi tot piatra a fost impecabilă suprafaţă pentru pictat mandale. Pictarea lor în miniatură a fost o probă a răbdării.

IMG_1561 (Small)

Învățăturile zilei: Învaţă de la piatră…

-         să fii puternic
-         să taci
-         să ai răbdare
-         să stai neclintit

Ziua a doua – Apa
Învaţă de la ape …

 Dintre cele patru elemente, apa a adunat cele mai multe voturi din partea copiilor, şi asta pentru că apa e … apă, e fluidă, curgătoare şi fooooarte jucăuşă. Asemenea copiilor! Apa este elementul cel mai dinamic, ea are puterea de a se transforma şi de a întreţine viaţa!

Şi pentru că apa e jucăuşă şi năstruşnică, în ziua rezervată ei, ne-a oferit un adevărat spectacol: s-a metamorfozat pentru noi, s-a transformat în vapori şi a dispărut în nori, apoi s-a coborât din cer sub formă de mărgele  îngheţate. La finalul spectacolului, cu ajutorul soarelui, a întins pe cer un curcubeu.

IMG_1676 (Small)

 Întâlnirea cea mai frumoasă cu acest element a fost pe cărarea de apă a râului, jos, la poalele dealului. Cu ajutorul pietrelor, copiii au construit baraje şi au observat cum apa reuşeşte să-şi croiască drumul în ciuda obstacolelor, o lecţie numai bună de ţinut minte de către oricine. A urmat apoi un concurs de canoe de hârtie şi un atelier de confecţionat baghete magice. Pe şevalete de piatră, înmuind culorile în apă de râu, copiii au transformat banale crengi şi beţe în baghete cu puteri magice: bagheta de transformat oamenii în animale, baghetă de transformat animalele în oameni, baghetă pentru înbunătăţit vremea, pentru rezolvat temele de la şcoală şi vedeta … baghetă de cuminţit copiii.

IMG_1696 (Small)

Un joc anume a rămas, însă, în topul preferinţelor copiilor, iar asta pentru simplul motiv că acest joc a făcut ca ceva invizibil să fie vizibil: sentimentele şi felul în care ele se mişcă în interiorul nostru. Pentru acest joc a fost nevoie de apă sprintenă de râu, de pietre, de răţuşte de cauciuc şi de copii. Răţuştele au fost numite cu diferite sentimente, puse la linia de start şi înscrise într-o cursă, nu contra cronometru, către linia de sosire. Parcursul răţuştelor-sentimente a fost extrem de interesant, palpitant şi elocvent pentru felul în care propriile noastre sentimente se mişcă în interiorul nostru: uneori au viteză ameţitoare, alteori se învârt pe loc, se blochează în nişte obstacole, ori nici măcar nu se clintesc.

IMG_1706 (Small)

Cu toate că au pornit din acelaşi punct, răţuştele numite cu nume de sentimente de către fiecare copil în parte au ajuns la finish după nişte curse unice, în care am avut multe de observat.
Şi pentru ca acest mini-jurnal de tabără să fie complet, e neapărat nevoie să amintim întâlnirea de la râu cu salamandrele. Multe, colorate şi extrem de prietenoase! Copiii au fost încântaţi să le cunoască, iar eu cred ca sentimentul a fost reciproc!

 IMG_1669 (Small)

Învățăturile zilei: Învaţă de la ape

-         să curgi
-         să te schimbi
-         să cânţi
-         să fii curat
-         să nu te întorci din drum

Ziua a treia- Aerul
Învaţă de la vânt

Deşi apa a fost elementul favorit, atunci când a venit vorba despre aer am căzut cu toţii de acord că el este cel mai important! Fără aer, nu poţi respira, deci nu poţi trăi! În plus, aerul are puterea de a mişca lucrurile, el leagă cerul de pământ. Aerul e respiraţia noastră, şi tot el ne aduce inspiraţie! Invizibil şi foarte discret, aerul înseamnă viaţă.

IMG_1648 (Small)

Ziua aerului a fost şi ziua zborului, aşa că am construit zmee pe care le-am înălţat către cer, apoi am pornit într-o explorare atentă a lumii insectelor şi, ca nişte adevăraţi exploratori, ne-am întors cu observaţii foarte atente şi bine documentate: în podişul Luncanilor există multe specii şi soiuri de insecte încă nedescoperite şi necercetate. Pe câteva dintre ele am reuşit să le identificăm în această vară, dar cu sigurană vom mai găsi şi altele la anul viitor.
Iată câteva dintre speciile de insecte şi gasteropode găsite, observate şi cercetate de către copii:

Fluturele curcubeu
Albina ideilor
Gândcolorul
Gândacul curcubeu
Bâz-schimbă-tot
Multigândacul
Abisul negru
Gândacul cu ochi roz
Gândvisul
Invizibilula
Fluturele schimbător

 IMG_1597 (Small)

Şi pentru că aerul ne atinge şi ne mângâie, iar blândeţea atingerii lui ne place, am învăţat în ziua aerului să atingem şi să mângâiem asemenea lui. Tăcuţi, cu toată atenţia dusă pe respiraţie şi pe mişcarea aerului între inspiraţie şi expiraţie, am preacticat ceea ce părinţii copiilor făceau în tabăra destinată lor: atingeri vindecătoare.

IMG_1732 (Medium) (Small)

Învățăturile zilei: Învaţă de la vânt

-         să te mişti
-         să mângâi
-         să te joci
-         să zbori

Ziua a patra: Focul
Învaţă de la flăcări

 Cum spuneam, elementul foc ne-a însoţit în toate serile taberei noastre şi a fost martorul tuturor poveştilor pe care chiar el ni le-a sugerat. În lumina lui incandescentă, mângâiaţi de căldura pe care o trimitea spre noi, fiecare seară din jurul vetrei a fost unică. Uneori, ca semn de încântare în faţa poveştilor spuse de copii, focul se învolbura în flăcări portocalii-violete şi împrăştia peste noi o ploaie de scântei. Aşa a fost în seara în care s-a născut povestea colectivă a piticului albastru ce locuia în urechea mijlocie a unui bătrân împărat (povestea, cu multe şi neaşteptate întâmplări, a fost scrisă pe o pagină de vânt cu o rază argintie de lună şi s-a pus la păstrare în arhiva infinită de poveşti, pe raftul 2576, fix la mijloc).

IMG_1667 (Medium)

Forma diurnă pe care a luat-o focul, şi astfel ne-a putut însoţi şi pe parcursul zilelor, a fost cea de soare. Soarele, mare, auriu şi rotund, ne-a fost alături în toate zilele, chiar şi în cele ploioase, şi ne-a ajutat să uscăm şi să zvântăm obiectele modelate, ori picturile, ba chiar ne-a încălzit după spectacolul memorabil cu mărgelele de gheaţă al apei.
În ziua focului, pentru că el are puterea de a transforma şi de a metamorfoza totul, am creat, într-un atelier special dedicat lor, personaje de poveşti aşa cum mai rar găseşti. Printre personajele create atunci de către copii se numără: uriaşul cu corp de copac, prinţesa cu tulpină de trandafir, regele dintr-o floare şi multe altele.

        IMG_1643 (Small)

Învățăturile zilei: Învaţă de la flăcări

-         să ai putere
-         să străluceşti
-         să te transformi mereu

Pământul, apa, aerul, focul, soarele, insectele, norii, copacii, vântul, ploaia şi tot ce am avut în jur  s-au dovedit a fi părţi ale unei lumi de poveste, a cărei magie ne-a putut atinge pentru că noi am ales să privim totul astfel, ca pe o poveste. În această lume, care a devenit mult mai mult decât un decor, am fost personaje, cu toţii principale, iar povestea acestei tabere poate capăta forme diferite, după inima fiecăruia dintre cei care au trăit-o.

IMG_1730 (Small)

La final, Briza a primit din partea copiilor câteva declaraţii:

„Dragă Briza, am adorat această tabără! Chiar mi-a plăcut tot ce am făcut aici” (Brânduşa)
„Tabăra Briza a fost foarte interesantă şi distractivă. O să vreau să vin şi la ediţiile viitoare, pentru că a fost frumos şi mi-am făcut mulţi prieteni” (Alexandra)
„ Briza, mie mi-a plăcut cel mai mult când am mers la râu şi am probat sentimentele cu răţuştele!” (Giulya)
„Mi-a plăcut foarte mult atmosfera acestei tabere şi mi-a plăcut programul” (Andrei)
„Dragă Briza, mi-a plăcut ce am învăţat despre cele patru elemente.”

IMG_1623 (Small)

Dragă Briza, dragi copii, ne revedem la anul!
Raluca