Briza

 

Ce este BRIZA?

        Înainte de toate, Briza este un vânt al schimbării şi al transformării care, apărut parcă de nicăieri, a început să colinde lumea. El aduce, cu bătaia-i liniştită, caldă şi mângâietoare,  IMAGINŢIA, POVEŞTILE şi MAGIA ce vor curge prin fiecare copil sau adult care va alege să zboare pe aripile lui, să se joace şi să-şi deschidă inima.

Atunci, BUCURIA va domni pretutindeni!

Cu alte cuvinte:
Briza este un program  destinat copiilor şi părinţilor, în care, prin respiraţia inimii, prezenţă şi creativitate vom experimenta adevărata dimensiune a Fiinţei şi o vom manifesta prin diferite forme de expresie, cum sunt jocul, scrisul, desenul, dansul şi mişcarea.

respiratia

Programul Briza aduce, în completarea cunoaşterii liniare şi mentale pe care o abordează şcoala, auto-cunoaşterea, explorarea interioară a lumii emoţiilor şi a sentimentelor, de care sunt legate strâns creativitatea, imaginaţia şi intuiţia. Şi asta deoarece copiii acestor timpuri au nevoie de o viziune a cărei anvergură trebuie să depăşească cu mult paradigma clasică, o viziune care să includă şi dimensiunile sufleteşti, fără de care Fiinţa este incompletă. A fi în contact cu completitudinea lumii interioare, a o experimenta în mod conştient şi a învaţa să o exprimi liber, iată provocarea jucăuşă a acestui program.
Aşadar,  atelierele „Briza” sunt  destinate copiilor şi părinţilor care sunt dornici să exploreze universul exterior şi pe cel interior fără să le separe, ci unindu-le în spaţiul nemărginit al Sufletului, de unde curg CREATIVITATEA, EXPRESIA, JOCUL şi SPONTANEITATEA.

cum?

Briza le va propune copiilor şi părinţilor, în ateliere separate şi comune, o temă şi îi va invita la o călătorie în spaţii reale şi imaginare, exterioare şi interioare, le va da posibilitatea să creeze lumi şi personaje după bunul plac, îi va ajuta să ajungă la adevărata natură a sufletului lor şi îi va ghida în a-şi crea punţi de legătură cu ceilalţi şi cu lumea din jur.

Scriere creativa

 

                              vom respira (şi vom uni într-un tot armonios nivelurile Fiinţei noastre)
vom scrie poveşti (şi vom crea lumi)
vom crea păpuşi şi marionete ( dând viaţă personajelor din poveste)
vom desena (şi vom da formă şi culoare lumilor create)
vom modela (şi vom crea elemente ale lumilor inventate)
vom dansa (şi vom exprima prin mişcare bucuria de a fi)
vom cânta (şi ne vom lăsa vocile să fie auzite)
ne vom juca (fiindcă joaca e forma de a fi în bucurie)

Modelaj

Mijloacele pe care le vom folosi

Respiraţia Inimii care este un instrument de integrare psiho-spirituală şi corporală. Ea are drept scop trăirea conştientă a integralităţii Fiinţei. Pentru copii este o abordare firească, naturală, căci Respiraţia Inimii foloseşte metafora, povestea, imaginea şi jocul pentru a intra în contact cu cele mai rafinate dimensiuni ale conştiinţei. Dimensiunea coporală, energetică, emoţională, mentală şi spirituală a Fiinţei devin accesibile fiecărui copil în mod natural şi astfel modul în care el relaţionează cu sine şi cu lumea se schimbă radical.

Prezenţa. Copii şi părinţi experimentează separat şi împreună starea de Prezenţă, cheia absolută a oricărei trăiri şi conştientizări spirituale, cheia către libertatea interioară, către ÎNCREDERE şi ECHILIBRU. Respiraţia Inimii pare o joacă, şi chiar este, dar conduce către această stare numită prezenţă, în care toate nivelele Fiinţei sunt în echilibru şi în curgere armonioasă. A fi prezent este echivalentul lui a fi conştient în fiecare clipă de experienţa pe care o trăieşti, deci a ieşi din rutină şi din gesturi mecanice, inconştiente.

Expresia creativă. Experienţele traite în sesiunile de Respiraţia Inimii sunt „turnate” din starea de prezenţă în forme creative prin:

desen
pictură
modelaj
poezie
poveste
mişcareDactilopictura

            Copiii devin conştienţi de bucuria ce rezidă în actul creaţiei şi al exprimării de sine. Efectul asupra stimei de sine, încrederii în sine şi al bucuriei de viaţă este enorm. Copii deschid porţile creativităţii şi ale imaginaţiei extinzand ceea ce percep ca realitate. Aceasta aduce echilibru şi armonie cu sine şi cu orice realitate exterioară.

Şi părinţii vor face la fel.

Programul Briza propune trei tipuri de ateliere, despre care puteţi citi mai multe

Briza 3 EX – ateliere de experienţă – expansiune- expresie  – destinate copiilor
Briza – ateliere de Scriere Creativă – destinate copiilor
Briza – 3 EX ateliere de experienţă- expansiune – expresie – destinate părinţilor

Ilustratii articol- Ana Adam